Zonnewarmte

is de energie van de zon in de vorm van warmte, ook wel thermische zonne-energie genoemd. Zonneboilers met zonnecollectoren worden gebruikt om deze energie uit de zonnewarmte te halen. Er zijn een aantal verschillende vormen zonneboiler systemen, maar ze leveren uiteindelijk allemaal warmte op. Alleen hebben ze een verschillend rendement op basis van investering of op basis van energie omzetting.

De manier waarop de warmte aan de zon wordt ontrokken op gebouwen is door middel van vlakkeplaat collectoren of vacuüm buizen.

  • Bij een vlakkeplaat wordt er vloeistof (antivries/water) door koperen buizen gepompt die zijn verbonden met een gecoate absorberplaat die de meeste energie uit het zonlicht haalt. Hierdoor warmt de vloeistof op en hiermee wordt een boilervat/buffervat opgewarmd.
  • Bij vacuümbuizen wordt er in een vacuümbuis water rondgepompt (doorstroom systeem), waardoor er weinig warmte verlies aan de buitenlucht. Of er wordt er in de vacuümbuis een zogenaamde heat-pipe geplaatst waarin een vloeistof door de zon verdampt, die dan weer condenseert aan de bovenkant van de buis en daardoor warmte afgeeft. Langs de bovenkant wordt dan een vloeistof (antivries/water) gepompt waarmee dan wederom een boilervat/buffervat kan worden opgewarmd.

Vacuümbuizen hebben bij lage buitentemperaturen een voordeel, omdat het vacuüm het warmteverlies beperkt. In de zomer zijn de verliezen in een vacuümbuis systeem groter door de hoge temperaturen die ontstaan in het systeem. Ook kunnen te hoge temperaturen ervoor zorgen dat de vloeistof in het systeem verouderd en vernieuwd moet worden. Een leegloopsysteem met een vlakkeplaat vacuümbuis, waarbij er geen antivries wordt gebruikt, is daarentegen onderhoudsvrij.

 

 

CV verwarming

Uw huis verwarmen met zonnewarmte is in Nederland niet rendabel. De zon schijnt minder in de winter en staat lager aan de horizon. Daardoor is het minder warm en werkt de zonneboiler niet goed. De warmte die nodig is om het huis te verwarmen in de winter is alleen met hele grote collectoren op te vangen. Een klein beetje warmte toevoegen heeft geen zin, omdat uw ketel een bepaalde retour temperatuur heeft waar de zonneboiler bovenuit moet komen om energie te kunnen toevoegen. Daarnaast werken normale radiatoren bij een lage temperatuur niet goed en zelfs bij speciale lage temperatuurverwarming systemen is het nog niet rendabel om veel collectoren neer te leggen. Dit komt doordat er in de maanden april tot oktober een enorm overschot aan warmte is, omdat er dan geen verwarmingsvraag is. Dit overschot zorgt voor een onrendabel systeem.